CZECH DEUTSCH ENGLISH POLAND
[Hlavní strana] [Hledej] [Krajský úřad] [Kalendář akcí] [Kontakt ] [Pro registrované]


Návrat na hlavní stranu

Pardubický kraj


Zámek v Čejkovicích [ Zámek ]

Prošel složitým vývojem. Do značné míry se uchovalo zdivo a dispozice středověkého feudálního sídla a templářské komendy, které mu předcházely. Samotný zámek má kolem vnitřního nádvoří tři jednopatrová křídla uspořádaná do půdorysného tvaru mezi čtvrtkruhem a podkovou. Vedle průjezdu do nádvoří vystupuje hranolová věž. Právě tato věkovitá věž představuje nejpozoruhodnější objekt starší části zámku - původní tvrze.
Dolní úzký prostor je zčásti vytesaný do skály a byl přístupný jen otvorem v podlaze prvního patra. Pro vzhled a využití bylo podstatné renesanční rozšíření sídla o jižní a východní křídlo, neboť došlo k překročení původní rozlohy sídla východním směrem.

Příležitostí ke stavebním zásahům bylo více než dost, neboť v roce 1645 zámek vypálili Švédové a 1705 povstalečtí kuruci. Toto poslední zničení zámku vyvolalo náročnou přestavbu na řádovou residenci. Po zrušení řádu byl čejkovický statek připojen k hodonínskému panství a sloužil především jako kanceláře a byty úředníků. Těžké období pro zámek nastalo po roce 1918, kdy připadl státním statkům. V roce 1975 získala obec objekt v dezolátním stavu. Demolici však striktně zamítla a od tohoto data se postupně prováděla rekonstrukce celého objektu. Jako první byla veřejnosti zpřístupněna kaple. Část zámku byla adaptována na hotel s kapacitou 50 lůžek ve stylově zařízených pokojích. V roce 2000 byla v prostorách zámku otevřena Zámecká galerie vín, která nabízí vína z Mutěnické vinařské oblasti a to jak od větších vinařských podniků, tak také od drobných vinařů. V současnoti se dokončuje hudební salon v patře starého paláce.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cejkovice.cz

Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 05.08.2004 v 10:51 hodin


Copyright 1998-2024 © Luděk Šorm